SLIVKOVO – ČOKOLÁDOVÝ KOLÁČ

s polevou

Nikdy by som neverila, že chutný slivkový koláč môže byť bez vajec, alebo bez kysnutia. Ale, keď už je mi bez tých vajec a mlieka tak dobre. Prestalo mi tiecť z nosa, vyrážky celoročné sa stratili a ľahšie sa mi chodí s mojimi obľúbenými paličkami. Slivky ešte len začínajú dozrievať, tak skúšam a experimentujem. Ak vám na dvore práve dozrievajú slivky vyskúšajte, veď ako sa hovorí radšej raz skúsiť ako sto krát počuť.

Čo potrebujeme:

  • 100gr pohánkovej múky
  • 100gr špaldovej múky
  • 4PL kakaa
  • 100gr trstinového cukru
  • 2ČL prášku do pečiva
  • 1/2ČL sódy bikarbóny
  • 1PL Hrašky
  • 1,5dcl oleja
  • štipka soli
  • 2dcl rastlinného mlieka
  • slivky
  • kokosový olej
  • 200gr min 70% čokolády
  • 2PL slivkového lekváru
  • 1dcl sójová smotana

Postup:

  • Do misy som pridala múku pohánkovú, špaldovú, soľ, kakao, prášok do pečiva a sódu bikarbónu.

  • V druhej mise som zmiešala 2dcl rastlinného mlieka, Hrašku a olej. Túto zmes som vyliala do suchej zmesi.

  • Vzniklo krásne kakaové cesto, ktoré som vyliala do formy s priemerom 23 cm.

  • Na vrch som poukladala odkôstkované slivky.

  • Vo vyhriatej rúre na 180 stupňov bol koláčik hotový za 40minút.

  • Ešte teplý som potrela čoko – slivkovou polevou: Čokoládu som rozpustila nad parou, pridala som asi 2PL kokosového tuku a nakoniec som primiešala sójovú smotanu a slivkový lekvár.

  • Posypala som sekanými mandľami a nechala som koláčik vychladiť.