ALANDIN PRÍBEH A PREČO JESŤ U NÁS

Alanda vie, čo naložIť na tanier, aby jedlo bolo liekom

V Alande si prídu na svoje vegetariáni, vegáni, ale aj makrobiotici. Keďže popri varení sa venujem aj štúdiu čínskej dietetiky, kde varíme podľa ročných období, nájdete tu vyvážené, liečivé taniere plné sezónnej zeleniny, obilnín, ryže, chutne upravených strukovín. Nátierky si vyrábame tiež sami.

Ak chcete jesť chutne, zdravo a dať svojmu telu len to najlepšie príďte ochutnať do Alandy a sami posúdite. Nikdy by som neverila, že zeleninový tanie plný strukovinovej omáčky môže tak báječne chutiť. A ako bonus dostanete jedlo uvarené s láskou.  Tak nech Vám u nás chutí!

PS: A pravdepodobne sa tam určite stretneme. Keď niekde nebehám po trhoch, tak stojím pri sporáku, alebo klábosím s mojimi stravníkmi. O čom inom ako o jedle.

Alena Dudášová

Majiťelka reštaurácie Alanda

AKO VZNIKOL “RAJ” ALANDA?

Alanda je splneným snom jednej do jedla zanietenej ženy

Roky som pracovala v hoteliérstve, nejaký čas som mala možnosť byť vedúcou v kuchyni, kde sme varili často aj pre niekoľko sto ľudí. Kuchári boli fantastickí a dokázali z tých surovín, ktoré mali k dispozícii uvariť to najlepšie. Keďže na vyváranie doma neostával čas, jedla som to, čo bolo k dispozícii. Cítila som to však po všetkých stránkach a keď som mala trochu vzácneho, voľného času strávila som ho v kuchyni. Varila, mrazila, aby bolo čo vziať do práce.

Už niekoľko rokov si dávam záležať na kvalite použitých surovín, vyberám len tie najkvalitnejšie, nepoužívam biely cukor, ani bielu múku, dochucujem čerstvými bylinkami a unikátnymi shoyu omáčkou a ume octom. Pečiem domáce kváskové chlebíky, do koláčov sa snažím pridávať zložité cukry veľmi prospešné nášmu organizmu a čo sa týka strukovín – niekto by povedal celá alchýmia.

ČO PONÚKÁME

Chutné jedlo, uvarené zo zeleniny z maloobchodných zdrojov

Polotovary kupujeme len od overených dodávateľov, spĺňajú požiadavky náročných makrobiotikov, ale môžu si pochutnávať všetci, ktorí majú chuť na zdravé, chutné jedlo.

✔︎ SLADKÉ DEZERTY podľa ponuky, prevažne bez použitia jednoduchých cukrov. Sladíme sladom, javorovým a agávovým sirupom.

✔︎ STRUKOVINY namáčame a zbavujeme nežiadúcich látok, následne sú varené s riasou plnou vitamínov a stopových prvkov. S takto upravených strukovín varíme naše polievky, omáčky, nátierky.

✔︎ CHLEBÍK K POLIEVKAM A NÁTIERKAM PONÚKAME DOMÁCI, pečený v peci na dreve a výhradne KVÁSKOVÝ. Môžete si u nás aj takýto poctivý chlebík kúpiť. Je voňavý a vydrží vám niekoľko dní ako čerstvý. Prečo sme sa rozhodli predávať a ponúkať kváskový chlebík a o zdravotných benefitoch kvásku si môžete prečítať TU.

✔︎ MIEŠANÉ NÁPOJE, v ktorých si môžete vychutnať chuť poctivého, domáceho, voňavého, obľúbeného sirupu HERBERT.

✔︎ Rôzne druhy OVESNÝCH KÁV. Dochucujeme vanilkou, kokosovým a levanduľovým olejom a sójovým mliekom.

✔︎ NIEKOĽKO DRUHOV ČAJOV v, preferujeme čaj Bancha a Kukicha. Sú to čaje s alkalizujúcim efektom a vysokým množstvom vápnika. Neobsahujú kofeín, preto sú vhodné aj pre malé deti a budúce mamičky.

PREČO JESŤ V ALANDE

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, aký vplyv má jedlo na vaše telo?

Prečo vás bolí hlava, brucho máte ako balón a nič sa vám nechce? Prečo vkuse priberáte aj z vody? 

Odpoveď sa skrýva v tom, keď sa pozrieme ako to vyzerá v tradičnej slovenskej kuchyni. Vyprážané rezne s hranolkami, koláče plné maslového krému a bieleho cukru a večer bez chipsov si často nevieme ani predstaviť. Naše telo sa s nami zúfalo rozpráva a dáva nám signály. Bolia nás nohy a kĺby, sme celí vyhádzaní, alergickí sme už pomaly aj na čerstvý vzduch, picháme si denne inzulín, máme štyridsať kilovú nadváhu, sme zo dňa na deň unavenejší a unavenejší, kvasinky si len tak bahnia a my stále nič. Máme predsa doktorov. Tí nech nám pomôžu!

Ja som nie žiadna výnimka, tiež som držala rôzne diéty, týrala som sa a nepočúvala vlastné telo. Jedného dňa som si povedala dosť, tadiaľto cesta nevedie. Kúpila som si niekoľko kuchárskych kníh, navštívila niekoľko kurzov zdravej výživy a zdravého varenia a začala som inak. A áno, tak mi to chutí.

Čo sa stane, keď začnete inak?

  • Po jedle sa začnete cítiť dobre a plní energie.
  • Môžete sa zbaviť rôznych zdravotných problémov, ktoré vás trápia ako napr. alergie, vysoký cukor, vysoký krvný tlak, ťažkostí s trávením, upravia sa vám menštruačné bolesti, prestanú vás bolieť kĺby a v neposlednom rade – začnete vyzerať lepšie.
  • Môžete jesť do sýtosti a chudnúť. Prečo? Lebo žiadna diéta nevydrží, keď nechutí.