Dnes som prežila hádku ako z rozprávku. Taká sa vymyslieť nedá. Nie, nebola v telke, bola skutočná a ja som bola jej priamou účastníčkou. Dokonca som sa rozohnila ako sa na správnu ohnivú ženu patrí. Opíšem len v krátkosti, ale aby som vám priblížila konkrétnu situáciu. Riešila som konflikt s človekom, ktorý nedokázal absolútne rozprávať o probléme. Nastala situácia v ktorej mal navrhnúť konkrétne riešenie. Odpoveďou však boli len urážky všetkých okolo seba. Ja to viem….ja som najlepší…..ja som to vymyslel…..nikto to nevie lepšie ako ja. Keď som ho však poprosila o konkrétne riešenie daného problému odpoveďou boli len urážky a prázdne slová. A vlastne sme sa k žiadnemu riešeniu nedopracovali.

Zažili ste takúto situáciu niekedy? Chcete sa dohodnúť a odkomunikovať veci a neviete prísť k žiadnemu prijateľnému riešeniu.

EGO je stránka osobnosti človeka, ktorá ho núti byť vždy najlepší, mať navrch pred ostatnými, mať vždy pravdu. EGO je povaha, ktorá chce byť za každú cenu majster, ktorého musia všetci uctievať. Predstavila som si na chvíľu život vo vzťahu s takýmto človekom a ďakujem, naozaj neprosím. Z môjho ohľadu musí byť život vedľa takéhoto človeka veľkým stresom. Ak som si do dnešného dňa myslela, že môj muž je ten s veľkým egom, od tohto pána by sa mohol ísť učiť. Ukážka veľkej disharmónie, ktorá má korene pravdepodobne v detstve. Jeden môj kamarát povedal na to múdru vetu, že malý chlapci sú aj v dospelosti chlapcami a potrebujú okolo seba kopať a kričať, aby ich bolo počuť. V štyridsiatich rokoch však už vieme riešiť problémy úplne inak – konštruktívne a s jasnou mysľou. Nepotrebujeme pourážať všetkých okolo, ani pochvalu z každej strany. Zdravé sebavedomie u dospelých ľudí sa prejavuje celkom inak.

Opäť som bola raz vďačná za moju školu čínskej dietetiky a koučingu. Sú to veci, ktoré náš život dostanú do pohody, uvoľnia a nepotrebujeme nikomu nič dokazovať, nepotrebujeme sa dokonca pred nikým obhajovať. Dokážeme prijať názor kolegov s pokorou, dokážeme bez problémov akceptovať názory ostatných. Taký ten často spomínaný postoj: „ Ja som OK! Ty si OK.“

Podľa TČM ľudia s vysokým EGOM majú čo to do činenia s elementom ZEME – orgánmi sleziny a žalúdka. Sú to orgány aj transformačné. Akákoľvek transformácia v tele začína vždy Zemou. Potrebujeme, aby orgány Zeme boli vždy v pohybe. Zem nesmie byť v našom tele zastagnovaná. Bohužiaľ v dnešnej dobe náročnej na stres sa to často stáva. Môžu za to aj naše dlhoročné stravovacie návyky. Veľa cukru, veľa bielej múky sú častou príčinou stagnácie. Veľa myšlienok, čítania, práce za počítačom to ešte umocňuje.

Ako zistíte, že Zem je vo vašom tele potrebuje rozhýbať?

V prvom rade je to cyklenie sa vo vlastných myšlienkach. Ale aj nadváha – keďže tieto orgány ovládajú naše svaly a tuky, aj rôzne cysty, myómy, nádory, plesne, ženské výtoky. Tie vnikajú zvyčajne z vlhka v našom tele, ktoré naša slezinka nemá rada. Môžeme to vnímať ako palec hore a začať zmenou životného štýlu. Stravu kladiem na prvé miesto. Dokáže nie len liečiť, ale stravou sa môžeme aj ničiť a humpľovať.

Pri problémoch s takýmto vysokým egom ako som opisovala hore by som doporučila aj koučing a vyplnenie pracovného listu. Je to úžasná práca s našimi vlastnými myšlienkami, ktoré dokážu často klamať a zavádzať. Vieme ho vypísať na konkrétnu situáciu z akéhokoľvek obdobia života, s ktorou sa nevieme vysporiadať. Úľava prichádza často už pri prvom sedení.

Alebo si uvarte na posilnenie Zeme výbornú kašu kondží /congee/. Takéto raňajky sú veľmi posilňujúce a sú tradičné v čínskych kuchyniach. Keď som ju varila prvý krát čakala som ako bude chutiť. Nie je to žiadna špecifická chuť a môžete si ju nakombinovať podľa seba. Základ receptu však tvorí jeden diel ryže a osem až desať dielov vody. Ak si dáte hrnček ryže, pridajte 8hrnčekov vody. Varte pomaly pod pokrievkou minimálne štyri hodiny. Pripravte sa na to, že budete potrebovať veľký hrniec. Dlhý var je veľmi dôležitý kvôli posilňujúcej energii. Ja si vždy navarím tak na dva, tri dni a dochucujem podľa chuti.

 Napríklad:

Prvý deň dám do hrnca asi 1dcl mandľového mlieka, pridám ryžu a prepláchnuté hrozienka a varím asi 5minút. Nakoniec pridám nastrúhané jabĺčko, štipku škorice a povarím ešte 2minútky. Kaša je výborná, dopĺňa našu čchi a svojou prirodzene sladkou chuťou posilňuje slezinu.

Ešte tip: Na lepšie odvlhčenie môžete pridať 1PL uvarenej slzovky.

Druhý deň si môžete urobiť posilňujúcu kašu naslano. Ja to robím tak, že na kvalitnom oleji opražím cibuľu, pridám reďkovku, trochu rukoly, slnečnicové semiačka, dosolím a restujem asi 5minút. Potom pridám ryžu varenú štyri hodiny a môžete si pridať trochu vývaru. Ak nemáte stačí trochu vody na zriedenie. Výborne vám kašu dosolí ume ocot. Opäť môžete pridať slzovku, ale nemusíte.

Najlepšie však na vysoké ego je hlave si to uvedomiť, že to tak mám a chuť na zmenu. To už je nie je také jednoduché. Ale ako sa hovorí:

Kde je vôľa, tam je cesta.

Prajem vám krásny život v pokore a harmónii. Ak by ste však potrebovali čo to schudnúť, zbaviť sa zdravotných problémov pomocou jedla objednajte sa na diagnostiku a ja verím, že nájdeme riešenie.

Alebo príďte na niektorý z kurzov

Viac o kurzoch si môžete prečítať TU