Ak ste už niekedy navštívili výživového poradcu určite mi dáte za pravdu, že prvé doporučenie bolo – obmedziť cukor. Robia to takmer všetci, či už ste navštívili odborníka v západnej medicíne alebo tej východnej. Cukor ako zabijak – bol názov článku, ktorý obehol internet pre niekoľkými rokmi. Makrobiotika označuje dokonca cukor za jed, ktorý dokáže telo oslabiť a následne sme oveľa náchylnejší na choroby. Že je cukor droga máme takmer všetci odskúšané na svojom tele. Čím viac ho jeme, tým viac si ho telo pýta. Čím viac si ho zakazujeme a dávame si predsavzatia, tak ich porušíme pri prvej možnej príležitosti. Ocitneme sa na rodinnej oslave plnej super ľudí a chutných domácich koláčikov, tak prečo by sme si mali odopierať? Často začarovaný kruh a skúška našej pevnej vôle.

Napadlo vás niekedy, že by to nemuselo byť o pevnej vôli? Napadlo vás niekedy pozorovať svoje telo a to, s čím sa spájajú naše chute?

Všimnite si, keď sa ocitnite v nejakej pre vás náročnej situácii. Riešite náročný problém v práci a v tej chvíli vám vôbec nepríde dôležité dávať pozor na to, čo v tej chvíle dávate do úst. Ono v takých chvíľach sa objaví niekoľko démonov – niekto fajčí viac ako inokedy, niekto siahne po kávičke, iný po dobrom pohári vína a čo si budeme hovoriť, dobrý koláčik je v takýchto chvíľach veľké pohladenie na duši. Jeden, potom ešte jeden a niekedy to celkom prestaneme počítať.

No a potom nás začnú bolieť kríže, kĺby, objaví sa PMS s bolesťou hlavy, bolesti v podbrušku už ani neprikladáme pozornosť. Dáme si tabletku na zmiernenie bolesti a fungujeme ďalej. Veď predsa každého niečo bolí. A takto to môže trvať niekoľko rokov, až nás stopne únava a niečo vážnejšie. Chorôb tu máme od výmyslu sveta, niektoré naši predkovia ani nepoznali. Kde sa potom berú?

Osobne mi je veľmi blízky postoj, ktorý som čítala nedávno. Medzi liekom a jedlom by nemal byť veľký rozdiel, keďže strava je základná výživa pre každú bunku nášho tela. My nie sme ani chorí, ani unavení z toho čo nejeme, ale z toho čo jeme. A že ten cukor má nenahraditeľné a nezastupiteľné miesto v každej kuchyni je fakt. Dá sa vôbec nahradiť? A prečo by sme ho mali vôbec nahrádzať? Ako sa zbaviť tej sladučkej chuti, ktorá „upokojuje“, ktorá v nás vyvoláva pocit blaženosti.

Sladká chuť

Poďme si niečo povedať o chuti na sladké – sladkej chuti. Pozrieme sa na ňu opäť podľa princípov čínskej medicíny. Sladká chuť spadá pod element Zeme a pýtajú si ju orgány sleziny a žalúdka. Z pohľadu čínskej medicíny je slezina veľmi dôležitým orgánom, pretože disperguje esenciu zo stravy a následne vyživuje krv. Ovláda naše mäso, svaly a tuk. Je to  zdroj hybnej sily v našom tele. Keď je v oslabení máme okrem oslabeného trávenia tendencie k priberaniu, bolia nás kĺby, ľahko sa nám tvoria modriny, moce sa nám hlava, máme bolesti v dolných končatinách, trpíme nespavosťou. Sem tam sa nám môže objaviť nejaký myóm alebo cysta, v tom najhoršom prípade nádor.

Oslabenie môžeme cítiť aj na prílišnom premýšľaní. Objaví sa nejaký problém a my sa v ňom moceme dookola, robíme si neustále s niečím starosti, sme závislí na názoroch okolia, cítime sa neisto. A samozrejme platí aj naopak – prílišné premýšľanie oslabuje slezinu.

No a oslabená slezina miluje chuť sladkú, preto si pýta cukor a my nevieme odolať chuti na sladké. Rozhodli sme sa predsa pre diétu na mäse a zelenine a napriek tomu nevieme odolať. Pýtame sa sami seba ako je to možné? Následne prídu výčitky svedomia a sme opäť tam, kde sme nechceli byť.

Keďže naše telo je múdre a vie čo robí, pýta si to, čo mu chýba. Preto každá diéta má svoje pre a proti. Riešením je vyvážená strava vrátane tej najprirodzenejšej chuti a tou je chuť sladká. Prirodzene sladkú chuť majú všetky obilniny – pšeno, ovos, ryža, špalda, raž, quinoa. Keď si uvaríte polievku s koreňovou zeleninou a začnete vnímať chute, zistite, že je tiež sladučká. Sladká je aj tekvica hokaido a je krásnym harmonizátorom trávenia.

Slezinu oslabuje VLHKO. Biely cukor naše telo zavlhčuje až zahlieňuje. Vlhko je ťažké a kalné, čo v našom tele zabraňuje voľnému prúdeniu energie a sťahuje energiu dole. Preto únava, otupenie a bolesti nôh. Táto stagnácia môže potom tvoriť horúčosť až reaktívnu horúčosť a problémy sú na svete. V takomto prostredí sa mimochodom výborne darí pliesňam a hubám.

Vlhko a dokonca chlad vnáša do nášho tela podľa princípov čínskej medicíny aj mlieko a mliečne výrobky. Okrem sleziny sú konzumáciou mlieka oslabené aj iné orgány, o tom napíšem nabudúce.

Keďže o cukre je toho popísané naozaj veľa, priniesla som vám trochu iný pohľad. Ak vás zaujíma čím sladiť, tak dobrá správa je, že cukor vieme nahradiť – hroznový cukor, stévia, xylitol, med, rapadura, ryžový sirup, jačmenný slad. Ponuka na trhu je bohatá, stačí si vybrať a najmä trochu upustiť zo starých zvykov. Osobne sa ani pri pečení nedržím receptov. Cukor nahrádzam hnedým a uberám pravidelne z množstva.

Najradšej však tvorím vlastné receptúry a niekoľko nových mám už pripravených aj pre kurz Výživná strava pre dobrú náladu. Tu vychádzam z princípov čínskej medicíny, ktoré overil čas. Každý z hlavných orgánov v našom tele je spojený s emóciou, každý z orgánov je sídlom určitého aspektu našej duše. Oslabenie sa môže prejaviť v prežívaní každodenného života – v tom pozitívnom ale aj negatívnom. Oslabenie orgánov elementu dreva – pečene a žlčníka môžeme pocítiť pri rozhodovaní. Vieme sa rozhodovať alebo máme problém? Oslabenie sleziny okamžite cíti naša sebadôvera, v dennom živote môžeme počúvať viac hlavu ako srdce, môžeme byť závislí na názoroch iných ľudí. Strach ten sídli v obličkách. Najchladnejšia emócia, ktorá sa dostáva hlboko až do kosti a my sme v živote plný obáv –  o svojich blízkych, bojíme sa o prácu, bojíme sa chorôb, nových vecí a v neposlednom rade smrti. Smútok by vás určite nenapadlo spájať s oslabením pľúc. Čo sa týka depresií, podľa princípov čínskej medicíny je to energia kovu – stiahnutá dovnútra a dáva to veľký zmysel.

Po kurze budete vedieť svoje slabé miesta, budete vedieť na čo sa potrebujete zamerať a na čom popracovať. Pripravím pre vás aj všeobecný jedálniček na 14dní, ktorý môže byť odrazový mostík, aby ste sa naučili v jedle a potravinách orientovať a podporili tak svoju psyché. Takýmto jedálničkom zaručene naštartujete telo aby sa aj rozbúrené emócie ustálili a tie zastagnované rozhýbali.

Želám sladké letné dni plné radosti 🙂

A.

PS: Všetky spomínané sladidlá a oveľa viac sú dostupné v našom obchodíku v Alande. Dezerty, ktoré si u nás kupujete sú bez bieleho cukru. Záleží nám na Vašom zdraví!