Tapiokový puding s kokosom a ovocím, bez mieka a lepku


Neviem ako vy, ja sladké milujem. Keď som tento puding prvý krát vyskúšala nešla som sa ho dojesť. Puding je bezlepkový a varí sa z tapiokových perál. Tapiokové perly sa získavajú z koreňa manioku, známy tiež pod názvom yuka a sú vlastne škrob. Kúpite v predajniach so zdravou výživou.

Tapioka mineralizuje telo dodávaním vápnika pre zdravie kostí i zubov, fosforu pre zdravú stavbu kostí, draslíka ako prvku v prevencii vysokého krvného tlaku, horčíka pre výbornú funkciu svalového a nervového systému a železa, ktorého dôležitou úlohou je okrem iného prenos kyslíka v tele.

Je nutrične zaujímavý pre obsah vlákniny – rezistentného škrobu, podporujúceho zdravú mikroflóru hrubého čreva. Rezistentný škrob tým, že nie je stráviteľný pôsobí v tele ako prebiotikum. Dostane sa až do hrubého čreva, pretože je rezistentný voči enzýmu α-amyláza, ktorý škroby štiepi v tenkom čreve. Stáva sa tak potravou pre užitočné  bifidické baktérie tvoriace črevnú mikroflóru. Dočítala som sa aj, že tapioka chráni naše hrubé črevo pred onkologickým ochorením.

Príprava pudingu je jednoduchá. Tým, že tapiokové perly majú neutrálnu chuť dochutenie je len a len na fantázii každej gazdinky. Ja som vyskúšala veľa variácii, puding mi chutí s karobom, ale aj s kokosom, hlavne veľa ovocia na ozdobu.

Čo potrebujeme:

  • 100gr tapiokových perál
  • 0,5l mandľového mlieka/ môžete použiť akékoľvek rastlinné mlieko/
  • Cca 2 -3 dcl vody
  • 3PL trstinového cukru/ sladidlo použite podľa vlastného gusta/
  • 3PL kokosu

Ovocie na ozdobu:

Mango 1ks /ja ovocie rada pridávam do dezertov podľa sezóny/

Tapiokové perly môžeme na noc namočiť a príprava pudingu nebude taká zdĺhavá. Ja som dala do hrnca s dvojitým dnom variť mlieko, perly a cukor. Perličky som nemala namočené, takže varenie pudingu mi trvalo asi 40minút, pokým sa škrob krásne nepouvoľňoval. Často som miešala a na konci som zriedila vodou na konzistenciu klasického pudingu. Nakoniec som primiešala kokos a ihneď nalievala do pohárov. Nechala som vychladnúť a na vrch som dala dozreté, pomixované mango dochutené citrónom.

Dezert vydrží v chladničke štyri dni bez ujmy. Po zjedení takéhoto pudingu budete zasýtení na dlhší čas, svieži a plní elánu. Dobrú chuť!