Moje chudnutie sprevádza už niekoľko rokov séria pokusov a omylov. Na raňajky som už skúšala všeličo podľa najznámejších, dokonca svetových poradcov výživy. Bolo obdobie, keď som jedla len vajíčko, pila smoothies, jedla len ovocie. Bolo to obdobie, keď som mala vo fitku osobnú trénerku. Neschudla som ani kilo. Fakt som tomu nerozumela. Dnes tomu celkom rozumiem. Ja s mojou konštitúciou si nemôžem dovoliť toľko chladivých potravín, pretože oslabím trávenie. Má to aj iné neblahé účinky na moje telo. Pred rokmi mi boli doporučené teplé raňajky a celkom som im prepadla. Okrem toho, že sú vynikajúce naštartujú trávenie a celkovú energetiku tela. Nemusím počítať kalórie, nemusím sa obmedzovať. Dám si koľko vládzem.

 

Pšeno je pri chudnutí vynikajúce, pretože je diuretické a prikladám vám recept na základnú raňajkovú kašu. Takto si ju pripravujem ja. Dôležité je nič nevynechávať – škorica je na rozhýbanie a lepšie spaľovanie, oriešky a semiačka sú plné správnych tukov, mandľové mlieko vás nezachladí ani nezahliení. Podporíte trávenie, chudnutie a sladkou chuťou posilnite slezinu. Takáto kaša na raňajky vám pomôže aj premôcť chute na sladké. Moja skúsenosť je taká, že vôbec na nič špeciálne chuť nedostávam. Je to tým, že slezinka dostala svoju dávku sladkej chuti v podobe sušeného ovocia a celého zrna. To jej na správne fungovanie stačí.

Potrebujeme:

1hrnček pšena

2,5 hrnčeka mandľového mlieka

1/2hrnčeka sušených hrozienok

Štipka soli

1/2čl mletej ceylónskej škorice

10 mandlí

1 jablko nastrúhané

Na dosladenie môžete použiť ryžový sirup

 

Pšeno poriadne prepláchnite v horúcej vode. Ja to robím tak, že nalejem vodu z konvice na pšeno, premyjem a vodu zlejem. Takto ho zbavíte prípadnej horkej chuti. Do pšena nalejem mandľové mlieko, osolím, pridám hrozienka a varím asi 13minút. Na kašu môžete variť aj dlhšie. Na konci pridám škoricu, nastrúhané jablko a nechám ešte dve minútky na zdroji tepla. Odstavím a prípadne dosladím. V žiadnom prípade nepridávajte biely cukor, ale to už je snáď samozrejmosť. Ozdobte podľa chuti, pridajte orechy a môžete podávať. Dobrú chuť!

 

TIP: Mám vyskúšaných niekoľko kombinácii a chutia vynikajúco. Vyskúšajte pridať malú lyžičku kvalitného mandľového masla, alebo kombináciu goji a vlašské orechy. Ja si pridávam aj huby Reishi. Hubovej výžive som celkom podľahla a určite sa do kvalitných produktov oplatí investovať aj preventívne.

Druhá na obrázku je pšenová s quinoovými vločkami, slnečnicovými semiačkami a strúhanou hruškou. Postup prípravy je presne ten istý.

Prečo konzumovať slnečnicové semiačka? Toto ste možno nevedeli.

Slnečnicové semiačka sú zahrievajúce s tropizmom na slezinu, tonifikujú čchi, zvlhčujú črevá, urýchľujú hojenie rán, sú vynikajúce pri regenerácii organizmu, sú liekom na nervy. Vhodné sú pre športovcov a dojčiace ženy, ťažko pracujúcich, pre deti v dobe rastu.

PS: My v Alande pridávame semiačka do kaší takmer každý deň. Len aby vám neušli dôvody prečo:)

Užívajte zimu a ak chcete čo to schudnúť začnite zdravými raňajkami. Mám ešte pár vychytávok, ktoré mám odsledované, nemôžem vám však všetko prezradiť hneď. Pekne postupne:)