Po mojom bujarom období diét a hladovania si dnes po jedle pripadám ako po hostine. Žiadne prehnané chute na sladké, žiadne uberanie z taniera. Práve som dojedla večeru – polievka s adzuki s mrkvou, feniklom a konopným semiačkom. Nemusím sa vôbec báť, že budem hladná, nespokojná, ani naberania na váhe. Viem, že táto kombinácia je liečivá – telo zbaví prebytočnej vody a posilním pľúca. Tie sú v tomto období najviac v záťaži. A nakŕmila som aj dušu – konopným semiačkom plným tých správnych tukov.

Ráno začnem opäť kašou. Kamut sa už namáča v pomalom hrnci. Keď pôjdem spať nastavím varenie a ráno mám hotovo. Budem variť bez soli a najmenej štyri hodiny v hojnom množstve vody. Pridávam až osem násobok vody. Pri takomto varení sa uvoľnia zo zrnka všetky živiny a ja nimi ráno doplním svoje telo.

Naučili ste sa už jesť celé zrná? Ak nie napíšem niekoľko dôvodov, ktoré overil čas. Každé obilné zrno dodá telu vitalitu na všetkých úrovniach. Predstavte si napríklad také pole zo žitkom. Korene sú v zemi a rastliny sa ťahajú vysoko za slnkom. A my prijímame do tela veľa nebeskej energie. Takto to nazývame podľa TČM, takto harmonizujeme telo prostredníctvom obilnín. Aj preto si dovolím tvrdiť, že sú najlepšou potravinou pri rôznych únavových syndrómoch. Napríklad spomínaný kamut je odroda pšenice. Nie je najlacnejší. Jedlo pripravené z neho však stojí za to.

Kamut má povahu mierne osviežujúcu, preto v zimnom období s ním opatrne, aby sme telo zbytočne nezachladili. Rovnako ako pšenica jednozrnka má tropizmus na srdiečko, pečeň, slezinu a obličky. Práve tieto obilniny sú výborné na tíšenie nášho ducha – ak trpíte napríklad nespavosťou, alebo máte starosti, ste v strese a napätí. Keďže sú to obilniny osviežujúce, krásne dokážu prečistiť v tele horúčosť – akné, vyrážky, rôzne zápalové procesy. Ich konzumácia sa doporučuje aj pri prázdnote krvi a čchi/energie/ – menopauza, únava.

Za kráľovnú obilnín považujem ryžu. Je to „vedomá“ potraviny, ktorá presne vie čo má v tele robiť. Preto je vynikajúca napríklad po chorobe na obnovenie síl. Jej pozitívny účinok na psychiku je potvrdený a akceptovaný aj v západnej medicíne. Používa sa pri liečbe Alzheimerovej choroby aj na ochorenie beri beri – ochorenie nervového systému. Z obilnín je to najvyváženejšia obilnina, má vlastnosti najvyváženejšej a najharmonickejšej potraviny. Preto sa využíva pri rôznych detoxikačných procesoch. Určite ste už počuli o ryžovom pôste. Taký ryžový deň jeden krát v týždni nikdy nie je na škodu.

 

A viete aká kaša mala v minulosti mladomanželom zaistiť dostatok peňazí? Pšenová. Fantastické diuretické a zásadotvorné pšeno. Harmonizuje naše trávenie, podporuje pozitívne myslenie a mladý vzhľad. Ak trpíte cukrovkou alebo chudokrvnosťou, ak máte problém s kvasinkami, ak ste v požehnanom stave a trpíte rannou nevoľnosťou, ak túžite schudnúť zaraďte do jedálnička. Raňajková kaša s hrozienkami, sušenými slivkami, škoricou a domácim mandľovým mliekom je mňam. Vyskúšate?

 

Tieto tajomstvá vedeli ľudia už dávno – pradávno. Neviem čo nás odklonilo, pravdepodobne je to dobou. Trh je preplnený potravinami od výmyslu sveta počas celého roka. Žiaden súlad s ročným obdobím. To je podľa mňa najväčšia chyba. Banány sú chutné, telo nám však v zime zachladia. Sú výborné pre ľudí v klimatickom pásme kde rastú. A čo rastie u nás? Jabĺčka, hrušky, slivky, kapusta.

 

My v Alande sme stavili na jednoduchosť a klasiku. Nájdete u nás taniere plné obilnín, varenej a čerstvej zeleniny, strukovín. Zjednodušte si s nami život. Tešíme sa na Vás!

Denné menu nájdete TU.