Keď som išla do školy čínskej dietetiky netušila som, že sa idem vrhnúť do úžasného učenia starého niekoľko tisíc rokov. S varením som mala už niekoľko ročné skúsenosti, pomohla som si s mojimi zdravotnými problémami, zbavila som sa únavy, schudla som niekoľko kíl, ale že posledné roky jem také vzácne potraviny pre telo som sa dozvedela až počas posledného roka. Kto by si pomyslel, že pomocou obilnín sa dokážeme liečiť, že dokážeme chudnúť, že dokážeme naštartovať energetiku vlastného tela. A tajomstvo života je o tom, aby sme sa cítili dobre, plní energie, aby sme vládali zvládať každodenné povinnosti, aby sme sa dokázali vyznať vo svojich myšlienkach a emóciách. Opäť som si potvrdila, že sebapoznanie je tá najúžasnejšia vec pre spokojný život.

 

Čo sa týka môjho stravovania, to bolo pre mňa roky veľké trápenie. Doma mám niekoľko desiatok kníh o strave a diétach. Najmä preto, že som snažila schudnúť. A diéty človeku veru na zdraví nepridajú. Pri Dukanovej diéte som bola celé dni nervózna, pri šalátoch nespokojná a ešte som aj priberala napriek tomu, že som mala vo fitku osobnú trénerku. Moja strava počas tehotenstva a kojenia ani nehovorím. Z rascovej polievky sa mi dvíhal žalúdok. Starká však vždy hovorila, že musím ju jesť každý deň kvôli mliečku. Samozrejme pod takýmto tlakom mliečko veru dlho nevydržalo, aj keď som veľmi chcela. Potom prišiel klasický pracovný režim ženy – matky dvoch detí. Každá mama určite vie o čom hovorím. Najskôr sa postarať o všetkých ostatných, a ak ostal čas o seba. Toho však nebolo nikdy dosť. Jedlo slúžilo len ako zasýtenie, alebo radosť počas dňa. Bežne to tak robíme väčšinou všetci, že zajedáme. No a o závislosti na cukre by som radšej nemala ani písať. Každý deň horalka ku káve musela byť, večer som nemala problém zjesť celú bonboniéru a ísť si ľahnúť. S výčitkami svedomia samozrejme.

Najviac ma však dokázal potrápiť môj emočný svet. Škoda, že nás takú prácu so strachom neučia už na základných školách, alebo sebaláskou takou dôležitou pre zdravý život. Dnes sú to už podľa mňa samozrejmé veci a každého, kto na sebe nepracuje dobehnú. Skôr, či neskôr  sa potrebujeme pozrieť do zrkadla a pravde do očí. Ak sa nenaučíme rešpektovať seba, odrazí sa to na prežívaní každého dňa.

Ja som začala asi pred ôsmimi rokmi pekne krok po kroku. Najskôr som potrebovala spomaliť a odbúrať stres, potom spracovať nespracované a nejako automaticky som začala inak jesť. Oveľa viac obilnín, vývarov, morských rias a strukovín. Obmedzila som mlieko a mliečne výrobky, celkom som vyradila z jedálnička bielu múku a cukor a už po krátkom čase som sa začala cítiť celkom inak. Vtedy som ani len netušila o tajomstvách čínskej dietetiky. Ani o tom, že v tele máme 3poklady – ting, shen a čchi, že máme 5jinových orgánov, ktoré dokážu uchovávať spirituálnu esenciu, že hlieny máme viditeľné, ale aj neviditeľné, že máme orgány len na energetickej úrovni – pericard a trojitý ohrievač. Že máme opaskovú dráhu, ktorú si naše telo často vytvorí ako ochranu a drenuje do nej všetok odpad. Čo bolo pre mňa najzaujímavejšie – aj na úrovni emócii.

Čínska medicína kladie na mentálno – emočný svet človeka veľký dôraz. Mám pocit, že z pohľadu nášho západného sveta bola donedávna táto naša stránka opomínaná. Ako sme to odkukali od našich rodičov, ako nás to naučili v škole, tak sme to žili. Často pod tlakom, išli sme sami proti sebe, hlavné bolo zapadnúť do davu a nejako prežiť. Keď som začala potom cítiť nespokojnosť, napätie, hnev nechápala som čo sa deje. Okrem toho som všetko mala tendencie prežívať naplno, nevedela som sa odosobniť, ani vytvoriť si vlastné hranice. Také dôležité veci pre život.

Teraz tak sedím a som vďačná za učenie, ktoré mi prišlo do života. Dostala som odpovede na všetky tieto otázky a oveľa viac. Celkom inak pozerám na potreby nie len svoje, ale aj svojich detí a manžela. Jednoducho po prečítaní konštitučnej mapky sa vždy potvrdí, že pokiaľ nežijeme v súlade sami so sebou – so svojou energiou, ideme sami proti sebe. A kde sa pláva proti prúdu je vždy napätie.

Napríklad ja so svojou energiou nebudem mať rada nikdy pravidlá, voda mi dáva múdrosť naučiť sa veci a oheň je oheň. Oheň potrebuje žiariť, potrebuje rozdávať radosť a teplo okolo seba. Rada inšpirujem a posúvam ostatných, aby našli sami seba, rada sa krútim v kuchyni a v neposlednom rade rada jem. Milujem svoju prácu, musím sa však kontrolovať, aby som si našla čas aj na oddych. Silu do každodenných dní bez strachu mi dáva sila vody a obličiek. To je u mňa element, ktorý potrebujem posilňovať a harmonizovať. Inak by som kľudne mohla skončiť vyhorená a depresívna. To ďakujem, neprosím. O syndróme vyhorenia viem svoje a tiež by to bolo na minimálne na článok.

Všetci máme nejaké predispozície, ktoré sme zdedili po svojich rodičoch, všetci máme v sebe ukryté dary, ktoré môžeme rozvíjať . Celý vesmír je v nás. Najdôležitejšia je rovnováha. Harmonizácia organizmu podľa vlastnej konštitúcie dokáže zlepšiť zdravie človeka na troch úrovniach – hlavy, duše a tela.

Pri nastavení stravy podľa týchto princípov podporíte svoje zdravie a nasýtite svoju dušu. Ako to funguje?
ZIMA je spojená s orgánmi obličiek a močového mechúra. Emócia, ktorú môžete pociťovať pri oslabení je STRACH.
JAR je spojená s pečeňou a žlčníkom. Tieto orgány oslabuje životný štýl spojený so stresom, vietor, veľa toxických látok v tele – napr. lieky. Emócia, ktorú môžete pociťovať pri oslabení je HNEV.
LETO je spojené so srdiečkom a tenkým črevom. Emócia, ktorá prináleží letu je RADOSŤ. Otázka je ako sa dokážete tešiť zo života?
BABIE LETO je spojené so slezinou a žalúdkom. Pokiaľ nemáte dobré trávenie môžete sa krútiť vo svojich myšlienkach ako v bludnom kruhu. Ego môže prebrať v živote kormidlo a všetci viete ako to potom vyzerá.

JESEŇ a našu podporu potrebujú orgány pľúc a hrubého čreva. Emócia, ktorá sa spája s oslabením týchto orgánov je SMÚTOK. Preto depresia je zvyčajne energiou kovu. Napadlo by niekoho spájať depresiu s pľúcami a hrubým črevom? Opäť sme v bruchu a pri trávení.

Často sa stáva, že s nejakou predispozíciou sa už narodíme. Zdedíme ju po rodičoch, starých rodičoch. Potom si ju rokmi pestujeme, vedieme nezdravý životný štýl a problém je na svete. Tak na čo čakať, keď môžeme začať už dnes.