Makovec s kuskusom a orechami


Bielu múku za celozrnnú som vymenila už dávno, ale koláč z kuskusu, alebo pšena? Celkom bez bieleho cukru, múky a vajec? Takéto pečenie som si pred nedávnom nevedela ani predstaviť. Keď som upiekla prvý koláčik s napätím som čakala ako bude chutiť. Že ho môžem jesť bez výčitiek mi bolo jasné zo zloženia, bola som však zvedavá na chuť takéhoto koláča. A na prekvapenie, chutilo všetkým. Rada sa podelím s vami o recept.

ČO POTREBUJEME:

  • 200gr celozrnného kuskusu
  • 200gr sušených ďatlí
  • 130gr mletého maku
  • 4PL jačmenného sladu
  • 1PL kokosového oleja
  • 700ml mandľového mlieka
  • Šťava z pol citróna
  • Štipka soli
  • 1PL sušených brusníc
  • 50gr sekaných vlašských orechov na posypanie

POSTUP:

V mlieku som rozmixovala sušené ďatle, do zmesi som pridala 2lyžice jačmenného sladu, šťavu z citróna, kokosový olej, štipku soli a nechala som zovrieť na šporáku. Kuskus som prepláchla, zmiešala s makom, sušenými brusnicami a pridala som horúce dochutené mlieko. Dôkladne premiešanú zmes som nechala minimálne 2hodiny postáť. Potom som ju natlačila do pekáča vystlaného papierom na pečenie, posypala nasekanými vlašskými orechami a piekla som pri 180stupňoch asi hodinu.

Ako sladidlo môžeme použiť med, hnedý cukor, xylitol.Biely cukor osobne vôbec nepoužívam. Dáme telu dávku bieleho cukru a všetky naše vnútorné orgány zlenivejú. Na čo by sa snažili, keď nepotrebujú. So sladom je to inak. Dávka zložitých cukrov ich prinúti pracovať. Onedlho sa nám zlepší nie len krvný obraz, ale aj zdravotný stav.