Congee kaša patrí medzi jedlá, ktoré dokážu telo rýchlo posilniť a doplniť energiou. Ide o to, že zrnká varíme najmenej štyri hodiny v pomere 1:10. Varíme až dovtedy, pokým sa neodparí prebytočná voda. Ja to robím doma v pomalom hrnci. Je to veľký pomocník. Večer nastavím a ráno mám hotovo.

Z hľadiska TČM pravidelná konzumácia tejto kaše posiluje tráviaci systém a tým prirodzené detoxikačné funkcie tela, odstraňuje prebytočnú vlhkosť a odhlieňuje. Je vhodná aj pre malé deti, pomáha tiež pri alergiách a častých ochoreniach u detí aj dospelých. Keď potrebujem zhodiť nejaké to kilečko varím ju pravidelne raz do týždňa a pojedám celý deň. Vtedy ju varím bez soli.

Kombinácia mrkva, cuketa, pór a tekvicové semiačka je vynikajúca.

Potrebujeme na cca 2-3 porcie:

1hrnček celozrnnej ryže

10 hrnčekov vody

Soľ

1mrkva očistená a nakrájaná na kocky

1hrnček nakrájanej cukety

½ hrnčeka póru nakrájaného najemno

1PL tekvicových semiačok

Čerstvé bylinky

 

Postup:

Najskôr si v dostatočnom predstihu uvaríme ryžu. Premyjeme, dôkladne preberieme a varíme v mierne osolenej vode s pridaním morskej riasy 3 až 4hodiny. Až pokým sa voda neodparí a ryža nerozvarí.

Na tekvicovom oleji orestujeme pór, pridáme mrkvu, cuketu a semiačka. Mierne osolíme a môžeme pridať deci vývaru, alebo vody. Keď máme zeleninku hotovú pridáme uvarenú ryžu a použiť korenie, alebo čerstvé bylinky podľa chuti. Výborný je tymián, petržlenová vňaťka, mladá cibuľka.

Pri chudnutí použite na dochutenie čerstvú zázvorovú šťavu, chilli, cayanské korenie. Pozor je veľmi pikantné, dokáže však krásne rozohriať stredné ohnisko. Zo zeleniny je vynikajúca biela reďkovka.

O tom, prečo som zabudla na chlieb s maslom a začala raňajkovať kaše si môžete prečítať v tomto článku.