Dnes je také moderné neraňajkovať, možno len tak narýchlo – káva a croisant v prvom podniku, alebo jogurt a banán a hor sa do každodenných povinností. Pred obedom sme už takí hladní, vyčerpaní a ani nevieme, čo by sme si rýchlo dali. Naše telo nemá potrebnú energiu a my si nevieme dať rady s každodennými povinnosťami – sme unavení, vystresovaní, nervózni. A už vôbec si nedovolíme spájať tieto príznaky s tým, čo jeme. Na vine je všetko a všetci. Poznáte to? Keď ráno nestíhate, na vine sú deti, pretože najskôr je potrebné pripraviť desiatu a odprevadiť ich do školy. V takomto rozpoložení prídete do práce a prvé čo hľadáte je gombík na kávovare, alebo rýchlovarná konvica. Káva to spraví!

Je úplne jedno, či pracujete na stavbe, alebo v banke, či ste lekár, alebo len študent – príroda nám to zariadila všetkým rovnako a vedeli to už naše babky a prababky. Pole totižto nepočkalo, potrebovalo každý deň starostlivosť. Preto ženy varili mužom husté kaše z celého zrna a dochucovali makom, medom, orieškami.

Keďže píšem z vlastných skúseností, ide mi to celkom dobre. Našťastie sú tieto časy dávno za mnou a bez výdatnej celozrnnej kaše, alebo Miso polievočky si už neviem ráno ani predstaviť. Učaroval mi nie len spôsob stravovania, ale aj skvelá Monika Kampošová, odborníčka v tradičnej čínskej dietetike. Som vďačná, že som ju stretla a mám možnosť sa od nej učiť. V článku krásne vysvetľuje, prečo sú ranné kaše z celého zrna dôležité pre náš organizmus a ja si dovolím citovať jej slová:


Obilniny

Obilniny môžeme prijímať v rôznych formách a rôznych pomeroch. Z pohľadu energetiky potravín však ide hlavne o to, že čím viac je zrnko spracované, tak tým menej čchi (energie) nám môže odovzdať. Pri rôznych spôsoboch spracovania sa čchi stráca, a tým je obilnina menej hodnotná.

Dnes sa obilie zbavuje:

  • otrúb, ktoré predstavujú zdroj vlákniny a ďalších minerálov a stopových prvkov (fosforu, draslíka, vápnika, železa, mangánu, magnézia)
  • klíčku, ktorý obsahuje cenné oleje a kvalitné bielkoviny, vitamíny a enzýmy (vit.E, B, B1, B6).

Jedná sa teda o stratu hmoty – jinovej zložky, ktorá predstavuje veľmi dôležitú súčasť celého zrnka. A to je obrovská škoda, pretože v obilnom zrnku je všetko dokonale usporiadané. Preto, ak ho jeme celé správne uvarené, upravené, dokážeme ho krásne a plne tráviť.

Môj učiteľ raz povedal: „Zasaďte si múku, vločky, špagety, chleba, celé zrno – čo Vám vzklíči ? Len to, čo obsahuje 100% kvalitu života, 100% energiu života, vďaka ktorej môže vzniknúť nový život“.

Ak konzumujeme niečo, čo má 100% energetický potenciál, je to z energetického pohľadu to najsilnejšie, najstimulujúcejšie pre tvorbu našej energie a krvi, a teda aj pre celý organizmus. Čiže ak napríklad porovnáme chlieb a celé zrno, tak v chlebe je už len 40-50 % energetického potenciálu zo zrna.

To isté platí samozrejme aj o iných substanciách. V zelenine a ovocí sú semienka, z ktorých vie vzniknúť nová rastlinka, strom. Strukoviny, orechy, semienka, to všetko dokáže naklíčiť, je to brané  ako 100 % energetická výživová hodnota. Čím viac je akákoľvek potravina spracovaná, tým menší je jej energetický potenciál.

Fáza Zeme

Z hľadiska teórie 5-tich elementov patria všetky obilniny pod fázu Zeme, následne podľa ďalších špecifických vlastností aj k ďalším fázam (Drevo, Oheň, Kov, Voda).

Fáza Zeme je fázou, ktorá má za úlohu v našom organizme rodiť novú energiu, novú krv a telesné tekutiny – fluidá. Jej predstaviteľmi v našom organizme sú orgány:

  • slezina
  • slinivka
  • žalúdok

V samotnom procese trávenia je fáza Zeme kľúčová. Kľúčové sú samozrejme všetky ingrediencie (vo svojej kvalite aj kvantite a vzájomných pomeroch), z ktorých sa zdroj novej energie a krvi má vytvárať. Záleží teda do veľkej miery aká je kondícia – zdravie, vitalita týchto orgánov zeme. Len dobre fungujúce jednotlivé funkcie týchto orgánov zaručujú dostatočnú a kvalitnú premenu našej stravy a tekutín. Hovoríme, že slezina a slinivka podporujú transformáciu a transport zložiek potravy, čiže ich premenu na postnatálny zdroj novej energie krvi.

A tu sa dostávame k prvému dôležitému faktoru. Práve obilniny totiž podporujú zdravie a vitalitu týchto orgánov najviac, čiže priamo posilňujú Zem v jej fyziologických a metabolických funkciách. Tým sa zabezpečuje jej harmonizácia a vyváženosť, čo je základný krok pre výživu, rovnováhu a stabilitu organizmu ako celku.

Celý článok si môžete prečítať na tomto linku: https://fitshaker.sk/cinska-medicina-ti-prezradi-v-ktorom-case-je-najlepsie-jest-obilniny/

Na to, aby sme do krvi dostali z obilia čo najviac energie je dôležitá tepelná úprava. Snažíme sa v rámci možností kupovať obilniny v BIO kvalite a upravovať podľa makrobiotických zásad. Z takto upraveného obilia si môžete v Alande vychutnávať chutnú kašu napríklad krúpkovú s makom, sušenými marhuľami a hruškami, alebo ryžovú s vanilkovou príchuťou a čučoriedkami, pšenovú s jablkom a škoricou….

Jedením celozrnných kaší ráno dodáme telu energiu, ktorá mu je blízka. Presne toto potrebuje a na toto čaká. Sama som ostala prekvapená kde zmizla moja jesenná podráždenosť a koľko vecí stihnem celkom bez námahy počas dňa.

 Príďte si dať raňajky, ktoré vám dobijú baterky aj do tých najnáročných a najnámahávejších dní.

 Príďte si dať raňajky, ktoré vás zasýtia a vydržíte bez problémov a hladovania do obed.

Príďte si dať raňajky v príjemnom prostredí a príjemnej spoločnosti a ak vám chutilo povedzte to aj iným. Budeme radi.