Je čas vianočný, čas spomaliť, ponoriť sa do seba, čas kedy veľa čítam, ale aj píšem. Som premýšľala akú bilanciu by som dala na papier práve tento rok. Udialo sa v mojom živote veľa zmien najmä v oblasti pracovnej a ja mám chuť podeliť sa s vami o niekoľko zážitkov, ktoré týmto zmenám predchádzali.

O tom, že moje telo má svoju vlastnú múdrosť viem už niekoľko desiatok rokov. Môj prvý a zároveň jeden z najsilnejších zážitkov bol, keď som mala štrnásť. Chodila som na strednú prvým rokom a moja maminka zomrela na rakovinu. Zrútil sa mi v tej chvíli svet. V priebehu dvoch mesiacov som dokázala pribrať 20kíl. Zo štíhlej, pohľadnej, veselej mladej ženy sa stala smutná, ustráchaná a celkom obézna mladá žena. Okrem toho som hneď po pohrebe maminky išla na PNku, pretože na nohe som mala otrasné vredy, ktoré neskutočne boleli a vytekal z nich hnis. Bolo to presne v oblasti stehna. Keď som pritlačila vytieklo asi dva deci hustého hnisu. Ako štrnásť ročná som nechápala, čo sa deje, vôbec som nestíhala spracovať náhle životné zmeny, dusila som sa a jedlo bolo akou – takou útechou počas dňa.

Potom však prišla do môjho života láska, s ňou radosť a odvaha, ale čo je hlavné v priebehu asi troch mesiacov som bez toho, aby som niečo robila schudla všetko, čo som pribrala. Bol to úžasný pocit slobody. Znovu som vyzerala dobre a nie len vyzerala, ale tak som sa aj cítila. Strach z budúcnosti už nemal v mojom živote miesto, ani smútok a žiaľ.

O čínskej medicíne a celkovo o nejakom východnom pohľade na život som v tom období nemala ani potuchy. Už vtedy som však vedela, že musí byť niečo viac. Nevedela som to uchopiť, ani pomenovať, nevedela som prečo niekedy priberám a inokedy idú kilá samé dole. A už vôbec som si nevedela vysvetliť zmeny nálad na jeseň a na jar, alebo nevysvetliteľnú únavu o desať rokov neskôr.

Potom  postupne začali chodiť do môjho života informácie. Najskôr to boli také tie klasické, ktorých je plný internet – práca s myšlienkami, s vlastnými obmedzeniami, práca so strachmi a vlastnými emóciami, ktoré som ja mala celkom zablokované. Zistila som, že sa vôbec nepoznám. Nikdy na takéto skúmanie nebol čas a ako sa hovorí, vždy príde učiteľ, keď je žiak pripravený. Kniha Práca od Byron Katie ma celkom dostala, postupne som sa prihlásila na prvé kurzy k Lucke Novákovej a skončillo to pri dvojročnom výcviku, kedy som sa učila ako môžem ja s metódou pracovať a využiť ju aj na pomoc ostatným. Som veľmi vďačná, že ako prvá na Slovensku môžem pomocou pracovného listu meniť nie len naše telá, ale aj zvyky, ktoré sú nám celkom na nič.

A v tomto období prišlo aj moje prvé stretnutie s makrobiotickou stravou. Vôbec som už nevedela, čo mám jesť, aby som nepriberala. Večné diéty ma už prestávali baviť. Takže ja som najskôr začala variť, jesť a chudnúť. Pri tom sa dostavili prvé výsledky po zdravotnej stránke – začala som sa cítiť oveľa lepšie, stratila sa únava, začala som inak komunikovať s ľuďmi, mala som plnú hlavu nápadov, začala som si oveľa viac veriť. Čo sa to deje??? To boli otázky, ktoré som si kládla každý deň a bola som lačná po informáciách. Najskôr to boli len nejaké články, potom sem tam video na youtube a skončila som na dvojročnej škole čínskej dietetiky u Moniky Kampošovej. Zrazu sú mi všetky tieto záhady oveľa jasnejšie a našla som odpovede na moje dlhoročné otázky.

Ako dokážu STRACHY formovať našu postavu?

Ten pocit, keď nám zo života odíde niekto veľmi dôležitý a nenahraditeľný som si zažila na vlastnej koži. Objaví sa množstvo strachov a obáv z budúcnosti: Ako budem ďalej žiť? Čo budem robiť? Bude ma mať niekto ešte rád? Nikoho nemám! Asi takto to vyzeralo v hlave štrnásťročného dievčaťa.

Dnes viem, že STRACH je energia obličiek. Keď začneme takto premýšľať oslabujeme jeden z najdôležitejších jinových orgánov v tele. Obličky sú aj sídlom našej životnej energie, dokážeme z tejto energie čerpať v ťažkých časoch. Keď sú však v oslabení začnú sa obaľovať tukom. A taká pneumatika na bruchu nie je nič ani pohľadné, ani príjemné. Najviac oslabené bývajú v období zimy, milujú slanú chuť a teplo.

Prvé, čo mne pomohlo a čo doporučujem pri chudnutí je vedomá práca s našimi strachmi. Už tým našim obličkám nesmierne uľavíme. Nehovorím, že sa máme prestať báť, ale pochopiť ich. Ako premýšľame, takú energiu do tela vnášame. Dôverujeme životu? Dôverujeme našim partnerom , deťom a sami sebe? Alebo sa trápime neustálymi pochybnosťami a strachmi? Strach je jedna chladná emócia, ktorá nás len blokuje. „Stuhol ako ľad.“ Určite to poznáte. Obličky sú z pohľadu elementov element VODY. A predstavte si RIEKU – čistú a prúdiacu, alebo znečistenú, otrávenú. Často býva otrávená prúdom našich vlastných myšlienok, alebo myšlienok ľudí okolo nás. Tok sa zastaví a my sme zaseknutí, stuhnutí a zastavenie takéto toku je často príčinou nie len zdravotnej, ale aj duševnej krízy. A naše telo si vytvára obranu, už spomínanú pneumatiku v páse.

Potom prechádzame na zmenu stravy – určite teplé raňajky, teplé nápoje. Určitými potravinami dokážeme obličky harmonizovať. Keďže milujú teplo zahrievame – kurkumou a škoricou. Tie nie len zahrejú obličky, ale pohladia našu slezinu a podporujú trávenie. Výborná je aj cvikľa, v zime jeme často vývary, či už mäsové, alebo pre vegetariánov zeleninové. Mimochodom polievka v Alande je každý deň z čerstvého zeleninového vývaru. V zime obzvlášť kvôli posilňovaniu obličiek.

Na potravinách, ktoré by sme mali pri chudnutí vylúčiť z jedálnička sa východná a západná dietetika zhodujú – vyprážané jedlá, mastné jedlá, mlieko a mliečne výrobky. Mlieko je z pohľadu TČM považované za hlien – silne zahlieňuje organizmus a hlieny sa v našom tele ukladajú v podobe tuku.

Keďže každý organizmus je iný, máme rôzne predispozície a každý potrebuje harmonizovať v určitom období iný orgán toto je veľmi všeobecné vysvetlenie.

Čínska dietetika nám ponúka jeden z najkomplexnejších pohľadov na zdravie človeka.

Pri diagnostike a nastavení správnej stravy berie do úvahy okrem termiky potravín aj vek človeka, jeho konštitúciu a dôležité je ročné obdobie a klimatický stav podnebia. Som nesmierne šťastná a vďačná, že ku mne tieto informácie prišli v pravý čas. Takto na konci roka by som ešte rada zhodnotila, že som vďačná aj za odvahu otvoriť reštauráciu Alanda. Tieto princípy budeme často využívať a jedlá, ktoré nájdete u nás na stole budú pestré a živé. Na kurzoch varenia si okrem prípravy,  je veľmi dôležitá a ovplyvňuje kvalitu jedla vysvetlíme vždy aj niečo z teórie, prezradíme vám niečo o tajomstvá správnych korenín, ukážeme si na tanieri správne kombinácie a dostanete doporučenia na pitný režim. Berte to ako pozvánku na kurz varenia po ktorom si dokážete uvariť výživnejší, krajší, zábavnejší a štíhlejší život. Alebo si môžete nechať urobiť vlastnú komlexnú diagnostiku ušitú na mieru. Ak vás trápi nadváha, alebo chcete zlepšiť svoj zdravotný stav neváhajte sa objednať. Zavolajte na t.č. 0907 838 345, alebo ešte lepšie napíšte na email info@alanda.sk.

Viac o kurze si prečítajte TU.