Pozdravujem do leta :)Ako sa máte? Chystáte sa už dovolenkovať a oddychovať? Moja cestovateľská vášeň sa nezaprela a už som jednu dovolenku tento rok stihla. Bola takmer na rovníku, kde bolo potrebné postarať sa okrem iného aj o žalúdok. Mali sme veľmi príjemných spolucestovateľov a predebatovali sme kadečo. Prezradili aj to, že bez hnačiek a podráždeného trávenia sa nezaobišli ani na tejto dovolenke. Napriek tomu, že si každý deň dopriali slušného frťana. Nepomohol ani tento známy všeliek. A ja som to v pohode dávala aj bez frťana. Mala som so sebou jeden produkt na trávenie, ktorý nosím do sveta vždy so sebou. Uhádnete aký?

Ume ocot – výborný japonský výrobok. Vždy si odlejem do fľaše a pribalím do kufra. Pijem ráno na lačný žalúdok. Množstvo asi 0,02l – ako šťamperlík. Skúsenosť moja a členov rodiny je taká, že krásne zharmonizuje trávenie. Kamarátka Katka nosí dokonca do Indie na jógové pobyty a tiež sa jej osvedčil. Takže ume máme naozaj odskúšané a doporučujem pribaliť do kufra na cesty. Ak idete do Chorvátska a chystáte sa aj čo to uvariť môžete použiť na dochutenie omáčok zo zeleninky napríklad. Výborná vecička. Oceníte, keď vyskúšate.

Ešte malé doporučenia ako prvá pomoc, keď už budete cítiť na žalúdku nepohodu:

  • vyhýbajte sa chladeným nápojom. Pri tráviacich problémoch popíjajte teplú a kvalitnú vodu. Už len v takom Egypte je úplne iná klíma ako u nás a pre telo tieto zmeny môžu byť veľkou záťažou.
  • ak budú problémy nepríjemné obmedzte stravu a doprajte si len ryžu – najlepšie celozrnnú. Výborná kombinácia u detí, ktorá zafunguje je mixnúť ryžu a uvarenú mrkvu.
  • príjemne ochladiť zvnútra sa môžete zeleným alebo čiernym čajom. Tie nie sú problémom v prímorských destináciách.
  • telo príjemne ochladíte jedením surového ovocia a zeleniny. Výborné je najmä sezónne dozrievajúce ovocie červenej farby – jahody, čerešne, hroznová šťava – červená. Nepreháňajte to však, pretože chlad môže priťahovať horúce slnečné lúče a vy to môžete pocítiť na červenej pokožke. Tento chlad môže byť veľmi ľahko na príčine vašich prípadných úpalov a popálenín.
  • pozor na smoothie. Takmer všetky druhy, keďže sú bez tepelnej úpravy sú ochladzujúce a pri nadmiernej konzumácii môže dôjsť k zachladeniu tráviacich orgánov. obzvlášť doporučujem spozornieť ak je v tele nadmiera vlhka – myómy, cysty, problémy s trávením, tendencie k priberaniu…

Toto som len chcela, aby ste boli na leto pripravení a nič vás neprekvapilo 🙂

A keďže pýtate recept na obľúbené cookies, tak sa s vami podelím. Napečte si doma a vezmite so sebou na cesty. Domáca kvalita sa v obchode kúpiť nedá.

Mandľové cookies

1 hrnček ovsenných vločiek

1 hrnček celozrnnej špaldovej múky /polohrubej/

1 hrnček kokosu

1 hrnček hrozienok/ nemusia byť – môžete vymeniť za kúsky čokolády/

½ hrnčeka sekaných mandlí

1 hrnček cukru Muscovado

2PL javorového sirupu

150gr masla/ pre verziu vegan použite kokosový tuk, prípadne Aslan/

2PL vody

½ čl sódy bicarbóny

Hrozienka opláchnite, mandle nasekajte a všetky suché ingrediencie poriadne premiešajte. Pridajte rozpustený tuk a javorový sirup. Poriadne premiešajte na husté cesto.

Rúru vyhrejte na 160stupňov. Plech vysteľte papierom na pečenie. Mokrými rukami vytvorte guličky, z ktorých vytvorte na plechu malé placky. Vo vyhriatej rúre pečte asi 15-18 minút. Záleží podľa tipu rúry.

Po vychladnutí skladujte v uzatvorenej nádobe.

TIP: Namiesto cukru na dosladenie môžete použiť 200gr ďatlí. Polovicu namočte a mixnite na pyré a druhú polovicu nakrájajte na malé kocky. Všetko zmiešajte s ostatnými ingredienciami. Takto ich pečiem doma ešte častejšie ako s cukrom.

 

Mimochodom tento recept s ďalšími obľúbenými od nás z Alandy som spísala do ebooku Varte podľa Alandy, ktorý si môžete stiahnúť TU – rolujte na koniec strany.

Mimochodom viete už prečo zdravá reštaurácia? Nahrala som kratučké video a ak ste nevideli, nájdete ho TU.

Z Alandy želáme krásne leto! Urobíme všetko preto, aby vám chutilo aj naďalej.