Námet k tomuto článku ma napadol včera po návšteve kaderníčky. Vždy prehodíme pár slov na tému kvality vlasov a sama niekedy neverím ako vlasy dokážu reagovať. Spomínam si, keď som pracovala v zahraničí a často som sa dostávala do záťažových situácií a stresu. Vtedy som len pri česaní vyberala z hrebeňa chumáče vlasov. Vlasy boli vtedy u nás všade, len nie na mojej hlave. Tam sa im nejako nepáčilo?‍♀️

Vtedy ma ani len nenapadlo spájať vlasy s oslabenými orgánmi v tele. Kupovala som šampóny od výmyslu sveta, dopovala som sa vitamínmi a ani neviem ako dlho mi trvalo, pokým som vypadávanie zastabilizovala.

Mali ste tiež niekedy takýto problém? Tiež ste vyskúšali všetko možné a nič? Možno ste v dlhodobom strese a vaše obličky sú oslabené. Porozmýšľajte, či nie ste dlhodobo v práci, ktorá vás nebaví. Obličky oslabujú aj nefunkčné vzťahy, ktoré neprinášajú radosť, aj prepínanie svojich síl. Keď si naložíte viac ako unesiete, organizmus vtedy zapne naplno a siahne do zásob.

Oslabenie spoznáte aj podľa toho, že máte v hlave veľa nápadov a plánov, chýba vám však sila na realizáciu. Naša vôľa sídli tiež v obličkách. Pri oslabení môžete mať tiež tendencie k nadmernému vyčerpávaniu – moderne sa to nazýva syndróm vyhorenia. A vtedy musíte byť naozaj opatrní. Takže je naozaj toho až až. A čo s tým?

Vždy sú potrebné zmeny v životnom štýle. Ak ste sa však našli už pri vypadávaní vlasov určite by som začala s posilnením jangu ľadvín stravou. To znamená, keď sa budeme držať princípov čínskej dietetiky – teplo, chuť slaná a farba čierna. To platí aj o potravinách. Preto sa doporučujú dlho varené vývary s pridaním morských rias Wakame napríklad, fazuľa, čierna šošovica, čierna ryža, quinoa, cvikla…

Ja varím vývary aj 36hodinové a pridávam do varenia – do polievok, omáčok. Keďže obličky sú konštitučne mojim najslabším elementom jednoducho potrebujem ich počas života neustále vyživovať. Takže ja, keď cítim únavu, keď je vonku počasie také aké je, nehovoriac o chrípkovej sezóne musím variť vývary, držať si kríže v teple, raňajkovať quinou so sušeným ovocím a škoricou. Takto mi to vyhovuje a chutí. Pokusov a omylov bolo dosť. Stavila som na istotu.

Užívajte víkend! A nepodceňujte silu toho, čo jete. Ono v tom našom tele všetko so všetkým súvisí. Pochopiť súvislosti pomáha zorientovať sa ako v jedle, tak v živote???

Ak máte otázky komentujte, alebo píšte na email. Rada odpoviem. A.

PS: Polievky v Alande sú pripravené zo zeleninového vývaru s pridaním morskej riasy. Vývar varíme 5-6hodín.