Smotanová omáčka, kde namiesto mäsa sa hrdo usmievajú bango fazule. Krémové a lahodné jedlo. Tentokrát sme doplnili restovanou hlivou ustricovou. Ak huby celkom nemusíte kľudne vynechajte. Na motiváciu prikladám účinky tejto unikátnej huby. TČM ju využíva najmä na stimuláciu imunitného systému, reguláciu cholesterolu v krvi, reguláciu úrovne krvných tukov, podporu metabolizmu, peritalistiky, prírodný prostriedok proti starnutiu. Je toho celkom dosť. Čo poviete? Určite stojí aspoň za zváženie. Poďme teda na to 🙂

Potrebujeme:

400 uvarenej bango fazule s morskou riasou

5 cibúľ očistených a nakrájaných na kocky

Soľ, mleté čierne korenie, mletá rasca

Asi 1,5 litra zeleninového vývaru

1 sójová smotana

Citrón, shoyu omáčka, bobkový list

Urobíme si poriadny cibuľový základ. Čím viac cibule, tým chutnejšie jedlo. Na orestovanú cibuľu pridáme soľ, korenie, rascu mletú, bobkový list a pridáme uvarené fazule. Zalejeme vývarom. Varíme niekoľko minút, aby sa chute premiešali. Zahustíme 1PL zemiakového škrobu. Odstavíme a pridáme sójovú smotanu, citrón a môžeme shoyu omáčku. Môžeme podávať s celozrnnými špaldovými haluškami, ovsennými knedlíkmi, gnochi s ryže sú tiež výborné. Prikladám recept na ceozrnné halušky.

Potrebujeme:

250 gr celozrnnej špaldovej múky

20 gr cícerovej múky

30 gr hrašky na zahusťovanie

Soľ

Vodu

Vypracujem cesto s konzistenciou na halušky a hádžeme do osolenej vody. Varíme asi 3 minúty, až pokým nevyplávajú na povrch. Ak sa vám halušky rozpadávajú urobte si hustejšie cesto, alebo pridajte ešte hrašku. Tá dokáže cesto krásne zlepiť do kopy.

K jedlám nezabudnite na zeleninu. Pridajte si napríklad naparenú mrkvu alebo si urobte rýchly a zdravý presovaný šalát s kapusty a domácej kyslej kapusty.

Na presovaný šalát potrebujeme:

½ hlávky kapusty nasekanej na rezance

Za hrsť domácej kyslej kapusty

Ume ocot

Nasekanú kapustu zmiešajte s kyslou kapustou a pridajte 1PL ume octu. Poriadne premiešajte a zaťažte aspoň na dve hodiny. Kyslá kapusta podporí mliečne kvasenie a trávenie sa vám poďakuje. Takto upravená zelenina je oveľa ľahšie stráviteľnejšia pre naše telo.

Hlivu si pripravte veľmi jednoduchým spôsobom. Nakrájajte, šupnite na rozpálený olej, jemne posoľte, okoreňte čiernym korením / alebo korením čubrica, adžika, trikatu/ a restujte asi 5 minút. Takouto hlivou doplňte tanier.

K jedlám nezabudnite na zeleninu. Pridajte si napríklad naparenú mrkvu alebo si urobte rýchly a zdravý presovaný šalát s kapusty a domácej kyslej kapusty.

Na presovaný šalát potrebujeme:

½ hlávky kapusty nasekanej na rezance

Za hrsť domácej kyslej kapusty

Ume ocot

Nasekanú kapustu zmiešajte s kyslou kapustou a pridajte 1PL ume octu. Poriadne premiešajte a zaťažte aspoň na dve hodiny. Kyslá kapusta podporí mliečne kvasenie a trávenie sa vám poďakuje. Takto upravená zelenina je oveľa ľahšie stráviteľnejšia pre naše telo.

Hlivu si pripravte veľmi jednoduchým spôsobom. Nakrájajte, šupnite na rozpálený olej, jemne posoľte, okoreňte čiernym korením / alebo korením čubrica, adžika, trikatu/ a restujte asi 5 minút. Takouto hlivou doplňte tanier.

Ak chcete viac zdravých receptov stiahnite zadarmo e-book Varte podľa Alandy. Nájdete v ňom  tajomstvo správnej prípravy strukovín, niekoľko vyskúšaných a obľúbených receptov. Tieto recepty vám u nás v Alande veľmi chutili. Kliknite SEM a rolujte na koniec strany. A od zajtra môžete variť o niečo zdravšie a chutnejšie.